Over mij

(this page in English)

Ik ben literatuurwetenschapper, en docent en lerarenopleider aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik schrijf over literatuur en klimaat in academische tijdschriften, en spreek op conferenties en bij publieksevenementen. Daarnaast werk ik als freelance coach in mijn eigen coachingspraktijk, Astrid maakt tijd.

Ik ben gefascineerd door de verhalen die we vertellen over klimaatcrisis en over onze relatie met natuur en de omgeving om ons heen. Ik vind het interessant hoe we ons de klimaatcrisis voorstellen in literatuur en films, welke motieven, patronen en beelden we daarvoor kiezen, en hoe literatuur de publieke discussies over klimaatverandering weergeeft en vormgeeft.

Mijn onderzoek richt zich met name op de verbeelding van klimaat in 20ste- en 21ste-eeuwse Britse literatuur. Ik promoveerde er in 2012 op aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2018 verscheen mijn boek Climate Crisis and the 21st-Century British Novel bij Bloomsbury. In dit boek bespreek ik verschillende verhalen over klimaatcrisis en patronen daarin, zoals de idealisering van natuur en natuur in de stad.

Ik groeide op aan de Zeeuwse kust, en leerde al vroeg over de Watersnoodsramp van 1953. Soortgelijke verhalen kom ik ook nu weer tegen in mijn nieuwe project over hedendaagse overstromingsverhalen, of flood fictions. In steeds meer films, romans en andere kunstvormen worden overstromingen gebruikt om klimaatcrisis te verbeelden. Overstromingen zijn een van de belangrijkste effecten van klimaatcrisis, vooral in West-Europa.

Contact opnemen met mij kan via de contact-pagina. Dit zijn mijn Nederlandstalige CV en publicatielijst.